Wednesday

dia datang lagi.

ahlan wasahlan ya RAMADHAN! 
ramadhan datang lagi. sedar x sedar rupe2nye da 20 kali aku berjumpe dgn ramadhan....
semoga ramadhan kali ni membawa seribu makna utk kite semua. AMIN..

bile puase2 ni teringat zaman kecik2 dulu;


cerita 1: abes je waktu berbuka, punyela xsabar nak kluar rumah. tgk line da clear, org g smyg traweh, aku cpt2 nak klua rumah jumpe jiran sebelah. haha kecik2 da pandai melepak. ish ish, jgn contohi perangai buruk ni.ape yg aku buat? aktiviti yg paling ekstrem yg aku paling gemar ialah buat bunge api sendiri. hahahahaa nak bli takut mak marah. so aku pon p bli gosok peruk a.k.a steel wool utk dijadikan bunga api. aku ikat kat kayu, then bakar sikit pastu pusingkan kayu tu. mmg seronok wa ckp lu. hahaha.. tp permainan tu berakhir bile percikan bunge api tu tekena rambut kawan aku. hahahahaha

cerita 2: satu lagi permainan yg aku gemar ketika bulan puase ialah 
belon panas buatan sendiri. yg ni aku xtau nak panggil ape, konsepnya ala2 belon panas la. bahan2 die senang je, surat kabar, stapler n api. yg ni care2 die plak ialah potong surat kabar segi 4 tepat. then cantumkan hujung2 die. pastu stapler. then kene bakar 4 bucu die secare serentak. konfem terbang weh! hahahahahaha.. mmg syok mainan ni kan. tp ku sangkakan panas hingga ke petang rupe2nye hujan di tengah hari. aku tobat xnak main benda ni, bile aku kene sound dgn pakcik mahdi (jiran aku) bile menatang ni naik atas bumbung rumah die. aku pon tatau la ape ke gilenye aku time tu main time tgh2 hari lak tu. bile malam mmg slalu gak main tp kantoi time tghari lak. pastu da xmain dah.

cerita 3: bile dah besar sket, da malas nak lepak luar. nak main mercun, bungapi semua. aku memilih tuk follow mak n papa g smyg traweh. time tu mak maseh sehat lg. kaki x brape saket sgt.. tiap2 malam g masjid upm.. kalo g masjid yg dekat ngan umah mmg aku xnak ikut. ngade2 kan. walaupun aku da tobat xmain benda2 merepek sume tu,aku still bwk jiran aku tu kemane2. kali ni ke masjid plak kan. baik kan aku. hahaha.. tp dlm baik2 tu ade jugak teruknye. penah skali aku malas yg teramat, aku smyg 4 rakaat je. sementara nak tggu mak n papa abes, aku buat inspection 1 masjid tu. tingkat atas yg xde org tu pon aku naik. g check sume. ish ish... d best part bile balik tu papa akan singgah kedai mamak. n kami pon ngeteh la! bile papa terlupe bwk duet, mmg aku la akan jd org paling kecewa..


tapi sekarang sumenye da brubah. aku da x main benda2 merepek tu lagi mcm dulu. skrg aku ngadap buku je (ok tipu je)... haha..aku teringat sume ni bile pas semayang traweh td, tgk bdk2 main mercun x henti2... teringat 1 1 kenangan lame..rindu nak jd budak2 balik.. rindu nak g smyg traweh dgn mak.. skrg mak da xlarat nak ke masjid dah. traweh pon buat kat rumah je..tggl papa je yg g masjid.. tp g masjid yg aku xnak pg dulu tu la kan. hahaha.. rindu sungguh kat semua tu...yg aku sedar sekarang, aku maken dewasa.. dewase ke? hehehe :)

3 comments:

sha said...

ooo..macam tu rpenye ina masa kecik..hehe kejam jugak main bunga api smpai kene rambut member yer..huhu
yg kertas terbang tu sha dgn member2 sini panggil UFO..haha mmg seronok yg tu..tp jgn la main kat umah..bahaya..
nasib baik ina tak main meriam ni.,.kalau main la mmg masa kanak2 ina sungguh ekstrem..hehe
SELAMAT BERPUASA!!!

sheena maat. said...

serono kan zaman kecik2.. haha.. tempat ina tu mane nak cari buluh nak wat meriam. paling2 pon letak mercun dalam tin..
selamat berpuase jugak!

sha said...

la..buat meriam tak semestinya dgn buluh..zaman sha kecik2 meriam kitorang buat pakai tin jer..tapi gabung 5 tin la..jd panjang macam meriam buluh..hehe memang best.